Zinde Yaşam Platformunuz
Kalp Kateterizasyonu Sonrası
Kalp kateterizasyonu olarak da bilinen kardiyak kateterizasyon, bazı kalp rahatsızlıklarını teşhis ve tedavi etmek için kullanılan tıbbi bir prosedürdür. Doktorların sorunları tanımlamak ve kalbinizde başka testler veya işlemler yapmak için kalbe yakından bakmasını sağlar.
Kardiyak kateterizasyon işleminden sonra doktorunuz kateterleri, kılıfı ve kılavuz teli çıkaracaktır. Kanamayı durdurmak için kateterin yerleştirildiği bölgeye basınç eşliğinde bir pansuman uygulanır. Basınç elle veya bir kum torbası veya başka bir cihaz aracılığıyla sağlanabilir. Sonrasında dinlenme odasına alınarak bir yatakta uzanacaksınız. Kalp atışlarınız ve kan basıncınız normale dönene veya yaklaşana kadar bir süre izlenecektir.
Kalp kateterizasyonu öncesi sağlığınıza ve kalp kateterizasyonu sırasında hangi ek prosedürlerin yapıldığına bağlı olarak, geceyi hastanede geçirmeniz gerekebilir. Hangi ilaçların alınacağı ve ne zaman aktiviteye devam edileceği konusunda doktorunuzun talimatlarını izlemelisiniz.
Kalp Kateterizasyonunun Risk ve Komplikasyonları
Kardiyak kateterizasyon nispeten güvenli bir işlemdir ve komplikasyonlar nadirdir.
Olası komplikasyonlar şunları içerir:
· Kullanılan boyaya karşı alerjik reaksiyon. Bu reaksiyon kurdeşen veya daha ciddi bir reaksiyon olabilir.
· Aritmiler
· Erişim yerinde veya karnınızın içinde kanama
· Erişim yerinde, karnınızın içinde, bir kan damarında veya kalbinizde kan pıhtısı oluşumu
· Akciğerde sönme, akciğer ve göğüs duvarı arasındaki boşlukta hava birikmesiyle sonuçlanan ve Pnömotoraks denilen tablo
· Kan damarlarında, kalp kapakçıklarında veya kalbinizde hasar
· Kalp krizi
· Hipotermi, Vücut ısısının düşmesi durumudur ve özellikle küçük çocuklarda rastlanabilir
· Enfeksiyon
· Kanamadan veya prosedüre bir reaksiyon olarak Düşük Kan Basıncı
· Kan Nakil İhtiyacı
· Aort veya koroner arterdeki bir yırtığı onarmak ve kalbe kan akışını düzeltmek için acil cerrahi ihtiyacı.
· Genel anestezinin yan etkileri, kullanılıyorsa. Bunlar mide bulantısı, kusma, konfüzyon veya alerjik reaksiyonu içerebilir.
· İnme / Felç
Acil bir risk olmamakla birlikte, kateteri kalbe yerleştirmek için kullanılan Röntgen ışınlarından kaynaklanan tekrarlanan radyasyona maruz kalma, özellikle çocuklarda, kanser ve lösemi, cilde zarar verme ve daha sonraki yaşamda katarakt risklerini artırabilir.
Kalp Kateterizasyonu Sonrası Kontroller
Kalp kateterizasyonu geçirdiyseniz, kontrollerinize gitmeniz, işlemden sonra ortaya çıkabilecek olası komplikasyonları bilmeniz ve doktorunuzun durumunuz için önerdiği tedavi planını takip etmeniz önemlidir.
· Özellikle iskemik kalp hastalığı veya kalp krizi nedeniyle kardiyak kateterizasyonunuz gerekiyorsa, işlem sonrası kalp dostu yaşam tarzı değişikliklerini benimseyin.
· Ne zaman (ve ne kadar) fiziksel aktivitelere devam etmeniz gerektiği konusunda doktorunuz veya hemşirenizden alacağınız tüm talimatları izleyin.
· Ne zaman banyo veya yüzme gibi yapabileceğiniz egzersizler de dahil olmak üzere, doktorunuzun kan damarınıza kateterle giriş yaptığı bölgeye nasıl bakacağınız ile ilgili talimatlarını izleyin.
· Kontrol randevu ve kan testlerinin tamamını yaptırın.
· Doktorunuz tarafından belirtilen ilaçları size tam olarak anlatıldığı şekilde alın.
· Kardiyak kateterizasyon işleminden sonra kan sulandırıcı ilaçlar reçete edildiyseniz, ihtiyacınız olabilecek kan testleri hakkında doktorunuzla konuşun.
Kalp Kateterizasyonu Komplikasyonlarının Uyarı İşaretleri
Kardiyak kateterizasyondan kaynaklanan komplikasyonlar nadirdir ancak ciddi olabilir. Erişim yerinde küçük bir çürük (morarma) ve hassasiyet normaldir. Ancak aşağıdakilerden herhangi birini yaşarsanız, derhal doktorunuzu arayın, çünkü bunlar ciddi komplikasyon belirtileri olabilir.
· Sert basınçla durdurulamayan kateter giriş bölgesinde kanama
· Göğüs ağrısı veya nefes darlığı
· Baş dönmesi
· Yüksek ateş
· Kateter giriş bölgesinde artan ağrı, kızarıklık veya morarma
· Düzensiz, çok yavaş veya hızlı kalp atışı
· Kateter giriş bölgesinde şişme
· Kateter giriş bölgesinden sarı veya yeşil akıntı/ iltihap boşalması
· İşlemin yapıldığı kol veya bacağınızda uyuşma, soğukluk, his kaybı veya renginin maviye dönmesi
Kateterizasyondan sonraki diğer ciddi komplikasyonlar, nadir de olsa, kalp krizi ve inmeyi içerir. Sizin ya da bir başkasının aşağıdaki belirtilere sahip olduğunu düşünüyorsanız, 112'yi hemen arayın!
Kalp Krizi Belirti ve Semptomları
Göğüs Ağrısı veya Rahatsızlığı. Kalp krizlerinin çoğu göğsün ortasındaki veya sol tarafındaki rahatsızlığı içerir. Rahatsızlık genellikle birkaç dakikadan fazla sürer veya gider ve geri döner. Baskı, sıkışma, dolgunluk veya acı gibi hissedebilir. Aynı zamanda mide ekşimesi veya hazımsızlık gibi hissedebilirsiniz. Bu duygu hafif veya şiddetli olabilir.
· Üst Bedende Rahatsızlık Hissi. Bir veya iki kolda, sırtta, omuzlarda, boynda, çenede veya midenin üst kısmında (göbek deliğinin üstünde) ağrı veya rahatsızlık hissedebilirsiniz.
· Nefes Darlığı. Bu sizin tek semptomunuz olabilir veya göğüs ağrısı veya rahatsızlıktan önce veya sonra ortaya çıkabilir. Dinlenirken veya biraz fiziksel aktivite yaparken ortaya çıkabilir.
Anjina semptomları kalp krizi semptomlarına benzer olabilir. Anjina, İskemik Kalp Hastalığı olan insanlarda, genellikle aktif olduklarında ortaya çıkan göğüs ağrısıdır. Anjin ağrısı genellikle sadece birkaç dakika sürer ve dinlenerek gider.
Uzaklaşmayan veya olağan düzeninden değişmeyen göğüs ağrısı veya rahatsızlığı (örneğin, daha sık görülür veya dinlenirken) kalp krizi belirtisi olabilir.
Tüm göğüs ağrıları bir doktor tarafından kontrol edilmelidir.
Birinin inme /felç geçiriyor olduğundan şüpheleniyorsanız, HIZLI hareket edin ve aşağıdaki basit testi yapın.
· F (Face)— Yüz: Kişiden gülümsemesini isteyin. Yüzün bir tarafı sarkıyor mu?
· A (Arms)— Kollar: Kişiden her iki kolu da kaldırmasını isteyin. Bir kol aşağıya doğru kayıyor mu?
· S (Speech)— Konuşma: Kişiden basit bir cümleyi tekrarlamasını isteyin. Konuşmaları bulanık ya da garip mi?
· T (Time)— Zaman: Bu işaretlerden herhangi birini gözlemlerseniz, derhal yardım çağırın!
Bu konularla da ilgilenebilirsiniz: