UA-168268421-2
top of page

Karbonhidrat Mekanizması

lung.png

Besinlerin etiketleri üzerinde “toplam karbonhidrat” bilgisini görmüşsünüzdür. Karbonhidrat saymak için gereken sayı budur. Meyve ve sebzeler gibi etiketi olmayan yiyecekler için ise, çevrimiçi araçlar yardımıyla karbonhidrat miktarlarını bulabilirsiniz. 

Karbonhidrat Sayımı

Karbonhidrat sayımı, diyabetli birçok insanın gıda alımını ve kan şekerini yönetmesine yardımcı olur ve en sık günde iki kez veya daha fazla insülin alan kişiler tarafından kullanılır.

 

Karbonhidrat sayımı, yemek planlarken size daha fazla seçenek ve esneklik sağlayabilir. Bu, bir öğündeki karbonhidratların sayılmasını ve bunu insülin dozunuzla eşleştirmeyi içerir. Doğru fiziksel aktivite ve insülin dengesi sayesinde, karbonhidrat sayımı kan şekerinizi yönetmenize yardımcı olabilir. Kulağa karmaşık geliyor, ancak bir diyetisyen veya diyabet eğitimcisinin yardımıyla doğru dengeyi nasıl bulacağınızı öğrenebilirsiniz.

Ne Kadar Karbonhidrat?

Öğünlerinizde ne kadar karbonhidrat yediğinizi bulmak için iyi başlangıç noktası şu andır. Yiyecek alımınızı ve kan şekerinizi, yemeklerden birkaç gün önce ve yaklaşık 2 saat sonra takip etmek, sizin ve diyabet bakım ekibinizin, farklı öğünlerin kan şekeri düzeyinizi nasıl etkilediğini ve doğru miktarda karbonhidrat belirlediğini görmek için yararlı bilgiler sağlayabilir.

Hangi Yiyeceklerde Karbonhidrat Var?

Karbonhidrat içeren yiyecekler:

  • pirinç, yulaf ezmesi ve arpa gibi tahıllar

  • ekmek, tahıl, makarna ve kraker gibi tahıl bazlı yiyecekler

  • patates, bezelye ve mısır gibi nişastalı sebzeler

  • meyve ve meyve suyu

  • süt ve yoğurt

  • fasulye ve soya ürünleri

  • gazlı içecekler, meşrubatlar, kekler, kurabiyeler, şekerler ve cipsler gibi tatlılar ve atıştırmalık yiyecekler

  • Marul, salatalık, brokoli ve karnabahar gibi nişastalı olmayan sebzelerin çok az karbonhidratı vardır ve kan şekeriniz üzerinde bir etkisi varsa da çok azdır.


Yiyecek etiketlerini okumak, işlenmeye uygun yiyeceklerde ne kadar karbonhidrat olduğunu söyleyecektir. Meyve ve sebze gibi etiketleri olmayan yiyecekler genellikle daha iyi seçeneklerdir ve içinde ne kadar karbonhidrat olduğunu tahmin etmeyi öğrenebilirsiniz.

Protein ve Yağlar

Vücuttaki yağların temel amacı, bir depolama sistemi ve yedek enerji kaynağı olarak hizmet etmektir . Düşük gıda tüketimi dönemlerinde, vücuttaki yağ rezervleri harekete geçirilebilir ve enerjiyi serbest bırakmak için parçalanabilir.

 

Yağlar, vücut ısısının korunmasına ve yağların çizgisine izin vermek ve hassas iç organları fiziksel hasardan korumak için bir yalıtım malzemesi olarak hizmet eder. Diyetteki yağlar, hücrelerimizi çevreleyen zarlarda ana yapısal malzeme olarak işlev gören diğer lipitlere dönüştürülebilir . Yağlar ayrıca vücuttaki dokunun uygun büyümesini ve bakımını düzenlemeye yardımcı olan bazı steroid ve hormonların üretiminde kullanılır .


Yağlar, yağ asitlerindeki uzun karbon-karbon zincirlerinin yapısına bağlı olarak doymuş veya doymamış olarak sınıflandırılabilir.


Doymuş Yağlar: Yağ asit zincirlerinde çift bağ içermeyen yağlara doymuş yağlar denir . Bu yağlar , tereyağı veya hayvansal yağ gibi oda sıcaklığında katı olma eğilimindedir . Doymuş yağ tüketimi, arteriyoskleroz (arterlerin sertleşmesi) ve kalp hastalığına bağlı olmaları nedeniyle bazı sağlık riskleri taşır.


Doymamış Yağlar: Doymamış yağlar yapılarında birkaç çift bağ içerir. Bu yağlar genellikle oda sıcaklığında sıvıdır (oda sıcaklığında sıvı olan yağlara yağlar denir). Doymamış yağlar, çoklu doymamış (birçok çift bağ) veya tekli doymamış yağ (bir veya birkaç çift bağ) olabilir.

 

Son araştırmalar , insan diyetindeki en sağlıklı yağların, zeytinyağı ve kanola yağı gibi tekli doymamış yağlar olduğunu, çünkü kalp hastalığına karşı mücadelede faydalı göründüklerini göstermektedir.

 

Karbonhidrat sayımında öğünlerdeki protein ve yağ da bir faktördür, ancak kan şekerinizi karbonhidratlardan daha az etkilerler. Protein içeriği yüksek gıdalar sıklıkla yağ içerir ve hem protein hem de yağ, kan şekerinizi etkileyebilir. Protein ve yağ içeren gram sayımının kan şekeri üzerindeki etkinisini tahmin etmek için henüz net bir yöntem mevcut olmasa da, protein ve / veya yağ oranı yüksek yiyecekler yediğinizde beklenmedik sonuçlar olduğunu fark ederseniz, bu yemekler için plan yapmanın en iyi yolunu diyabet bakım ekibinizle görüşün.


Yiyecek Etiketi Okuma

Bilgi, gıda etiketi üzerindeyken karbonhidrat sayımı daha kolaydır. Yemeyi planladığınız yiyeceğin porsiyon bilgilerine bakarak ne kadar karbonhidrat içerdiğini öğrenebilirsiniz. Etiketteki en faydalı iki öğe, porsiyon büyüklüğü ve toplam karbonhidrat miktarıdır.


· Porsiyon büyüklüğüne bakın. Etiketteki bütün bilgiler bu miktar yiyecekle ilgilidir. Eğer 2 ya da 3 porsiyon yiyecekseniz, etiket üzerindeki bilgiyi ikiye ya da üçe katlamanız gerekecektir.

· Toplam karbonhidrat gramına bakın.

Doğru miktarda karbonhidrat, kalori ve porsiyon dengesini bulmak zaman alabilir ve hayatınızdaki diğer faktörlerle birlikte değişebilir.


Karbonhidrat Çeşitleri hakkında daha fazla öğrenin.

Karbonhidratlar Proteinler Yağlar hakkında daha fazla okuyun.


bottom of page