UA-168268421-2
top of page

Kısırlık Tedavisi

lung.png

Kısırlık (İnfertilite) ilaçla, cerrahi yöntemlerle ve tüp bebek olarak da adlandırılan intrauterin (rahim içi) döllenme veya yardımcı üreme teknolojileri ile tedavi edilir. 

Çoğu zaman, ilaç ve intrauterin (rahim içi) tohumlama aynı anda kullanılır. Doktorlar, aşağıdaki faktörlerin varlığına bağlı olarak kısırlık için özel tedaviler önermektedir:

  • Kısırlık (İnfertiliteye) katkıda bulunan faktörler.

  • Kısırlığın süresi.

  • Kadının yaşı.

  • Her tedavi seçeneğinin başarı oranları, riskleri ve faydaları hakkında danışmanlık yaptıktan sonra çiftin tedavi tercihi.

Erkek Kısırlığı İçin Özel Tedaviler Nelerdir?

Erkek kısırlığı, altta yatan nedene bağlı olarak tıbbi, cerrahi veya yardımlı üreme terapileri ile tedavi edilebilir. Tıbbi ve cerrahi tedaviler genellikle kısırlık (infertilite) konusunda uzmanlaşmış bir ürolog tarafından yönetilir. Bir üreme endokrinoloğu, erkek faktörü infertilitesinin üstesinden gelmek için intrauterin tohumlama (IUI) veya in vitro fertilizasyon (IVF) önerebilir.

Birçok doğurganlık ilacı, bir kadının ikiz, üçüz veya diğer katlarına sahip olma şansını artırır. Birden fazla fetusa hamile olan kadınlar hamilelik sırasında daha fazla sorun yaşayabilir. Birden fazla fetüsün erken doğma riski çok yüksektir (çok erken). Prematüre bebekler sağlık ve gelişim sorunları için daha yüksek risk altındadır.

Rahim İçi Tohumlama (IUI) nedir?

Rahim içi tohumlama (IUI), genellikle suni tohumlama olarak adlandırılan bir kısırlık (infertilite) tedavisidir. Bu prosedürde, kadının rahmine özel olarak hazırlanmış sperm sokulur. Bazen kadın IUI'den önce yumurtlamayı uyaran ilaçlarla da tedavi edilir.

IUI sıklıkla şu etkenleri tedavi etmek için kullanılır:

  • Hafif erkek faktörü kısırlığı.

  • Açıklanamayan kısırlığı olan çiftler.

Yardımlı üreme Teknolojisi (ART) Nedir?

Yardımlı üreme Teknolojisi (ART), hem yumurtaların hem de embriyoların vücut dışında işlendiği tüm doğurganlık tedavilerini içerir. 

 

Genel olarak, ART prosedürleri, bir iğneyle olgun yumurtaların bir kadının yumurtalıklarından çıkarılmasını, yumurtaların laboratuvarda sperm ile birleştirilmesini ve embriyoların kadının vücuduna geri verilmesini içerir. 

Ana Yardımlı üreme Teknolojisi (ART) tipi in vitro fertilizasyondur (IVF).

Yardımlı üreme Teknolojisi (ART) Başarı Oranı Nedir?

Yardımlı üreme Teknolojisinde başarı oranları değişiklik gösterir ve prosedürü uygulayan klinik, kısırlık (infertilite) tanısı ve prosedürü geçiren kadının yaşı gibi birçok faktöre bağlıdır. 

 

Bu son faktör - kadının yaşı - özellikle önemlidir.

CDC (Hastalık Kontrol Merkezi), bazı doğurganlık kliniklerinde yardımlı üreme teknolojisi ART'ta başarı oranları bilgisini toplamaktadır. 

CDC'nin 2015 ART Başarı Oranlarına göre, canlı bir doğuma yol açan taze, nondonor (bağışçıdan alınmayan) ART döngülerinin ortalama yüzdesi şöyledir:

  • 35 yaşın altındaki kadınlarda % 31.

  • 35 ila 37 yaş arası kadınlarda % 24.

  • 38-40 yaş arası kadınlarda % 16.

  • 41 ila 42 yaş arası kadınlarda % 8.

  • 43 ila 44 yaş arası kadınlarda % 3.

  • 44 yaşından büyük kadınlarda % 3.

 

Başarı oranları da klinikten kliniğe ve farklı kısırlık (infertilite) tanıları ile değişir.

Yardımlı üreme Teknolojisi ART pahalı ve zaman alıcı olabilir, ancak birçok çiftin başka türlü düşünülemeyecek çocuk sahibi olmasına izin verir. 

 

ART'ın en sık görülen komplikasyonu çoğul gebeliktir. Bu, rahme geri transfer edilen embriyo sayısını sınırlandırarak önlenebilen veya en aza indirilebilen bir sorundur. Örneğin, birden fazla embriyodan ziyade tek bir embriyonun transferi, çoğul gebelik şansını ve erken doğum gibi risklerini büyük ölçüde azaltır.

Farklı Yardımcı üreme Teknolojisi Türleri (ART) Nelerdir?

  • Vücut dışında döllenme anlamına gelen in vitro fertilizasyon (IVF), ART'ın en etkili ve en yaygın şeklidir.

  • İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI), erkek faktörü kısırlığı olan çiftler için sıklıkla kullanılan bir IVF türüdür. ICSI ile olgun bir yumurtaya tek bir sperm enjekte edilir. ICSI'ye alternatif, yumurtanın ve birçok spermin birlikte bir petri kabına yerleştirildiği ve spermin yumurtayı kendi başına döllediği geleneksel dölleme işlemidir.

 

Yardımlı üreme Teknolojisi ART prosedürleri bazen donör yumurta (başka bir kadından yumurta), donör sperm (başka bir erkekten sperm) veya önceden dondurulmuş embriyoların kullanımını içerir. Donör yumurtaları bazen yumurta üretemeyen kadınlar için kullanılır. 

 

Ayrıca, anne veya baba adayı, bebeğe geçebilecek genetik bir hastalığa sahip olduğunda, donör yumurtaları veya donör spermleri de tercihe bağlı olarak kullanılabilir. İnfertil (Kısır) bir kadın veya çift de donör embriyoları kullanabilir. 


Bu konularla da ilgilenebilirsiniz:


Kısırlık Belirtileri Erkek

Kısırlık Belirtileri Kadın


bottom of page