UA-168268421-2
top of page

Seker Hastaları Nasıl Beslenmeli?

lung.png

Tip 2 diyabet yani şeker hastalığı tanısı aldığınızda doktorunuz, genellikle kilo kaybını ve genel sağlığı desteklemek için yaşam tarzı değişiklikleri yapmanızı önerecektir. Doktor, diyabet veya pre-diyabetli kişiyi bir beslenme uzmanına da yönlendirebilir. Bu uzman, diyabette aktif, dengeli bir yaşam tarzı sürme ve hastalığı yönetme konularında yardımcı olabilir.

 

Sağlıklı bir beslenme, diyabetin önlenmesine, tersine çevrilmesine veya yönetilmesine yardımcı olabilir.


Bir kişinin diyabetli bir yaşam tarzına sağlıkla ayak uydurabilmesi için atabileceği adımlara şunlar örnek olabilir:


  • Kepekli tahıllar, meyveler, sebzeler, yağsız proteinler, az yağlı süt ve fındık gibi sağlıklı yağ kaynakları dahil olmak üzere taze, besleyici gıdalardan yüksek bir beslenme programı takip etmek.

  • Boş kaloriler sağlayan yüksek şekerli yiyeceklerden veya tatlandırılmış gazlı içecekler, kızarmış yiyecekler ve yüksek şekerli tatlılar gibi başka besinsel faydaları olmayan kalorilerden kaçınmak.

  • Aşırı miktarda alkol almaktan kaçınmak veya kadınlar için günde bir içecekten az, erkekler için günde iki içkiden az alkol almak.

  • Günde en az 30 dakika egzersiz yapmak; yürüyüş, aerobik, bisiklete binmek veya yüzmek gibi haftanın en az 5 gününde spor yapmak.

  • Baş dönmesi, konfüzyon, zayıflık ve bol terleme dahil, egzersiz yaparken kan şekeri düşüklüğünün belirtilerini tanımak.

 

Aynı zamanda vücut kitle indeksini (BKİ) düşürmek için adımlar atabilirsiniz, bu da tip 2 diyabetin ilaç kullanmadan yönetilmesine yardımcı olabilir.


Unutmamak gerekir ki yavaş, istikrarlı kilo kaybı hedeflerinin bir kişinin uzun vadeli yararlar elde etmesinde yardımcı olma olasılığı daha yüksektir.


Şeker Hastalığının Yol Açabileceği Durumlar

Diyabetin kendisi yönetilebilir olmakla birlikte, komplikasyonları günlük yaşamı ciddi şekilde etkileyebilir ve bazıları hemen tedavi edilmezse ölümcül olabilir.


Diyabet komplikasyonları şunları içerir:

  • diş ve diş eti hastalıkları

  • göz problemleri ve görme kaybı

  • uyuşma dahil, ülserlere ve tedavi edilmeyen yaralanma ve yaralanmalara yol açan ayak problemleri

  • kalp hastalığı

  • diyabetik nöropati gibi sinir hasarı

  • İnme/ Felç

  • böbrek hastalığı

 

Böbrek hastalığı durumunda, bu komplikasyon böbrek yetmezliğine, vücut suyu doğru şekilde atmadığında suyun tutulmasına ve kişinin mesane kontrolünde zorluk çekmesine neden olabilir.


Düzenli olarak kan glukoz seviyelerini izlemek ve glikoz alımını düzenlemek, insanların tip 2 diyabetin daha fazla zarar verici komplikasyonlarını önlemesine yardımcı olabilir.


Tip 1 diyabet hastaları için, insülin almak, hastalığın etkilerini hafifletmek ve kontrol altına almak için tek yoldur.


İnsülin Problemleri

Doktorlar tip I diyabetin kesin nedenlerini bilmiyorlar. Ancak insülin direnci olarak da bilinen Tip 2 diyabetin daha belirgin nedenleri var.


İnsülin, bir kişinin yiyeceğindeki glikozun vücudundaki hücrelere enerji sağlamak için erişmesine izin verir. İnsülin direnci genellikle aşağıdaki döngünün bir sonucudur:

  1. Bir kişinin glikoz alımını kapsayacak kadar insülin yapamaması olasılığını artıran genleri veya ortamı vardır.

  2. Vücut, fazla kan glikozunu işlemek için ekstra insülin yapmaya çalışır.

  3. Pankreas artan taleplere ayak uyduramaz ve aşırı kan şekeri kanda dolaşmaya başlar ve hasara neden olur.

  4. Zamanla, insülin hücrelere glikoz vermede daha az etkili hale gelir ve kan şekeri seviyeleri yükselmeye devam eder.

 

Tip 2 diyabet durumunda, insülin direnci kademeli olarak gerçekleşir. Bu nedenle doktorlar sıklıkla bu döngüyü yavaşlatmak veya geri çevirmek için yaşam tarzı değişiklikleri yapmayı önermektedir.


Diyabetle ilgili sağlık problemlerini geliştirme şansınızı azaltmak için adımlar atabilirsiniz .


İnsülin Nasıl Kullanılır?

Tip I diyabet hastaları ve bazı tip 2 diyabet hastalarının kan şekeri seviyelerinin çok yükselmesini engellemek için insülin enjekte etmesi veya soluması gerekebilir.


Çeşitli insülin tipleri mevcuttur ve bunların çoğu, etkilerinin ne kadar süreceğine göre gruplandırılır. Hızlı, düzenli, orta ve uzun etkili insülinler vardır.


Bazı insanlar sürekli olarak düşük kan şekeri seviyelerini korumak için uzun etkili insülin enjeksiyonu kullanır. Bazıları, kısa etkili insülin veya insülin tiplerinin bir kombinasyonunu kullanabilir. Tip ne olursa olsun, bir kişi genellikle kan şekeri seviyesini, parmak kanı kullanarak kontrol eder.


Kan şekeri seviyesini kontrol etmek için kullanılan bu yöntem, glukometre denilen özel, taşınabilir bir makine kullanılmasını içerir. Tip I diyabetli kişi ne kadar insüline ihtiyaç duyduğunu belirlemek için kan şekeri seviyesi bilgisini kullanır.


Kendini takip, bir kişinin kan şekeri seviyesini öğrenmesinin tek yoludur. Kan şekeri seviyesi kontrolü yapılmaksızın, herhangi bir fiziksel belirtiye bakılarak seviyenin kabul edilmesi tehlikeli olabilir. Bunun istisnası kişinin aşırı düşük glikozdan şüphelenmesi ve hızlı bir glikoz dozuna ihtiyaç duyduğunu düşünmesidir.



İnsülinin Ne Kadarı Fazla?


İnsülin, diyabet hastalarının aktif bir yaşam tarzı yaşamasına yardımcı olur. Bununla birlikte, özellikle çok fazla uygulanırsa, ciddi yan etkilere neden olabilir.


Aşırı insülin hipoglisemiye yani aşırı düşük kan şekerine neden olabilir ve bulantı, terleme ve titremeyle kendini gösterebilir.


Bireylerin, insülini dikkatli bir şekilde ölçmeleri ve kan şekeri seviyelerini olabildiğince dengeleyen, tutarlı bir diyet takip etmeleri esastır.


Bu konularla da ilgilenebilirsiniz:


İnsülin Direnci ve Gizli Şeker Hastalığı

Şeker Hastalığı

Şeker Hastalığı Tedavisi


bottom of page