Zinde Yaşam Platformunuz
Seker Hastalığı
Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir?
Şeker hastalığı olarak da adlandırılan diyabet, kan şekeri (glikoz) seviyeniz çok yüksek olduğunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Diyabet vücudun, kan şekeri olarak da bilinen, glikozu işleme yeteneğini bozan bir durumdur.
Kan şekeri, temel enerji kaynağınızdır ve yediğiniz yiyeceklerden gelir. Pankreas tarafından salınan bir hormon olan insülin, gıdadan alınan glikozun hücrelerinizde enerji olarak kullanılmasına yardımcı olur. Bazen vücudunuz insülini yeterince - veya hiç - üretmez ya da insülini iyi kullanmaz. Bu durumda glikoz kanınızda kalır ve hücrelerinize ulaşamaz.
Bir diğer deyişle, devamlı ve dikkatli hastalık yönetimi olmadan, diyabet, kanda şeker birikmesine yol açabilir ve bu da uzun zaman sürecinde ele alınacak olursa, inme ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere birçok tehlikeli komplikasyon riskini artırabilir.
Diyabetin (Şeker Hastalığı) tamamen tedavisi mümkün olmamasına rağmen, diyabeti yönetmek ve sağlıklı kalmak için adımlar atılabilir.
Bazen insanlar diyabete “gizli şeker” veya “gizli diyabet” derler. Bu terimler, birinin gerçekten diyabeti olmadığını, hastalığın eşiğinde bulunduğunu veya daha az ciddi bir vakası olduğunu gösterebilir, ancak her diyabet vakası ciddiyetle ele alınmalıdır.
Diyabetin farklı türleri mevcuttur ve durumun yönetimi diyabetin tipine bağlıdır. Tüm diyabet türleri, fazla kilolu olmaktan veya aktif olmayan bir yaşam tarzı sürdürmekten kaynaklanmaz. Aslında, bazı diyabet türleri çocukluk döneminden itibaren vardır.
Diyabet - Şeker Hastalığı Türleri
Üç ana diyabet tipi gelişebilir: Tip 1, tip 2 ve Gebelik Diyabeti (Gestasyonel Diyabet).
Tip 1 Diyabet (Şeker Hastalığı)
Bu tip, Genç diyabet/ Juvenile diyabet olarak da bilinir. Eğer Tip 1 Diyabet (Şeker Hastalığı) hastasıysanız, vücudunuz insülin yapmaz. Bağışıklık sisteminiz insülin yapan pankreas hücrelerine saldırarak onları yok eder. Tip 1 diyabet genellikle çocuklarda ve genç erişkinlerde teşhis edilir, ancak her yaşta görülebilir. Tip 1 diyabet hastalarının hayatta kalmak için her gün insülin alması gerekir yani bir diğer ifadeyle insüline bağımlıdır.
Tip 2 Diyabet (Şeker Hastalığı)
Tip 2 Diyabet hastalığı vücudun insülin kullanma şeklini etkiler. Eğer Tip 2 Diyabet (Şeker Hastalığı) hastasıysanız, Tip 2 diyabette vücut hala insülini oluştururken, Tip 1'den farklı olarak, vücuttaki hücreler bir zamanlar olduğu gibi insüline etkin bir şekilde tepki vermezler. Yani vücudunuz insülin yapmaz veya var olan insülini iyi kullanmaz. Vücudunuz Tip 2 diyabeti her yaşta, hatta çocukluk döneminde bile geliştirebilir. Bununla birlikte, bu diyabet türü en sık orta yaşlı ve yaşlı kişilerde görülür. Tip 2, en yaygın diyabet türüdür ve obezite ile güçlü bağlantıları vardır.
Gestasyonel Diyabet (Hamilelik Diyabeti / Şeker Hastalığı)
Gebelik Diyabeti bazı kadınlarda, gebe kaldıklarında vücudun insüline daha az duyarlı hale gelmesiyle ortaya çıkar. Çoğu zaman, bu tip şeker hastalığı bebek doğduktan sonra kaybolur. Ancak, gebelik diyabeti yaşadıysanız, ilerleyen yaşlarda tip 2 diyabet geliştirme şansınız daha yüksektir. Bazen hamilelik sırasında tanı konan diyabet aslında tip 2 diyabettir.
Diğer Diyabet (Şeker Hastalığı) Türleri
Daha az yaygın görülen tipler, kalıtsal bir diyabet şekli olan Monojenik Diyabet (Şeker Hastalığı) ve Kistik Fibroz ile ilgili diyabeti içerir.
Prediyabet (Gizli Şeker Hastalığı) Nedir?
Doktorlar, bazı kişilerin kan şekeri desilitre (mg / dL) başına 100 ila 125 miligram arasında olduğu zaman prediyabet, sınırda diyabetli ya da gizli şeker hastası olduğunu belirtmektedir.
Normal bir kişide kan şekeri seviyeleri 70 ile 99 mg / dL arasındayken, diyabetli bir kişinin açlık kan şekeri 126 mg / dL'den yüksek olacaktır.
Prediyabet düzeyi, kan şekeri seviyesinin normalden daha yüksek olduğu ancak diyabet oluşturacak kadar yüksek olmadığı anlamına gelir.
Ancak prediyabetli insanlar genellikle tam diyabet belirtileri yaşamamasına rağmen, tip 2 diyabet geliştirme riski altındadır.
Kimler Tip 2 Diyabete (Şeker Hastalığına) Daha Yatkındır?
Eğer 45 yaş üzerindeyseniz,
Ailenizde diyabet (Şeker Hastalığı) öyküsü varsa,
Fazla kiloluysanız,
Fiziksel olarak hareketsizlik iseniz,
Bazı Irk Mensupları,
Yüksek Tansiyon Hastasıysanız
Hamilelikte Diyabet geliştirdiyseniz
tip 2 diyabet geliştirme olasılığınız daha yüksektir.
Prediyabet (Gizli Şeker Hastalığı) ve Tip 2 Diyabete Kimler Yatkındır?
Prediyabet (Gizli Şeker Hastalığı) ve tip 2 diyabet için risk faktörleri benzerdir ve şunları içerirler:
Aşırı kilolu olmak
Ailede diyabet öyküsü
40 mg / dL veya 50 mg / dL'nin altında bir yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol seviyesine sahip olmak
Yüksek Tansiyon öyküsü
Gebelik diyabeti olması veya 4 kilonun üzerinde doğum ağırlığı olan bir çocuğu doğurması
Polikistik over sendromu öyküsü (PKOS)
Afrikalı-Amerikalı, Amerikan yerlisi, Latin Amerika veya Asya-Pasifik Adaları kökenli olmak gibi bazı ırk mensuplarından iseniz
45 yaşından büyük olmak
Düşük aktiviteli yaşam tarzına sahip olmak
Doktor bir kişinin prediyabetli olduğunu tespit ederse, bireyin durumunun tip 2 diyabete ilerlemesini ideal olarak durdurabilecek sağlıklı değişiklikler yapmasını önerecektir. Kilo vermek ve daha sağlıklı bir diyet yapmak çoğu zaman hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir.
Bu konularla da ilgilenebilirsiniz:
İnsülin Direnci ve Gizli Şeker Hastalığı
Şeker Hastaları Nasıl Beslenmeli