Zinde Yaşam Platformunuz
Yüksek Tansiyon İçin Ne Yapılır?
Yüksek tansiyon teşhisi aldıysanız, tedavi planınıza devam etmeniz önemlidir. Tedavi planınızı takiben düzenli takip yaptırmak ve evdeki durumunuzu nasıl izleyeceğinizi öğrenmek önemlidir.
Hamile kalmayı planlıyorsanız bunu doktorunuza bildirin. Bu adımlar, yüksek tansiyonun neden olabileceği komplikasyonların önlenmesine veya geciktirilmesine yardımcı olabilir.
Doktorunuz, yüksek tansiyonunuzu düşürmek veya kontrol altına almak için tedavi planınızı gerektiği gibi ayarlayabilir.
Yüksek Tansiyonda Devamlı Takip
Kan basıncınızı kontrol edin ve doktorunuzun önerdiği şekilde düzenli tıbbi kontroller veya testler yapın. Doktorunuz, tansiyonunuzu evde izlemeniz için yollar önerebilir.
Kontroller sırasında doktorunuzla şu önemli konular hakkında konuşun:
Kan basıncı değerleri
Genel sağlık
Tedavi planınız
Doktorunuzun zaman içerisinde tedavi planınızı değiştirmesi veya ilaç eklemesi gerekebilir. Tansiyonunuzu kontrol etmeye ve kalp hastalığını önlemeye yardımcı olmak için sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerinizi sürdürün. Doktorunuza sorularınızı sorabilir ve ilerlemenizi izlemenizin bir parçası olarak tartışabilirsiniz.
Yüksek tansiyonunuz için olası tedavi seçeneklerini gözden geçirmek için tedavi bölümüne dönün.
Yüksek Tansiyonda Evde Takip
Doktorunuz, evde veya tansiyon aleti bulunan bir yerde sonuçları kontrol etmenizi isteyebilir. Elektronik olarak doktorunuzun ofisine bu sonuçları gönderebilir veya tüm sonuçlarınızın yazılı bir kaydını tutabilirsiniz.
Kan basıncınızı takip etmek önemlidir. Doktorunuz evde tansiyonunuzu nasıl kontrol edeceğinizi öğrenmenize yardımcı olabilir. Kan basıncınızı her kontrol ettiğinizde, numaralarınızı ve tarihinizi kaydedin. Doktorunuzla randevularda görüşmek için tansiyon sonuçlarınızın günlüğünü yanınıza alın. Tansiyon testi için nasıl hazırlanacağını hatırlatmaları için Tarama bölümüne geri dönün.
Yüksek Tansiyonda Hamilelik Planlaması
Yüksek tansiyon, anne ve bebeği için sorunlara neden olabilir. Yüksek tansiyon, annenin böbreklerine ve diğer organlara zarar verebilir ve erken doğum ve düşük doğum ağırlığına neden olabilir. Eğer bir bebek sahibi olmayı düşünüyorsanız ve yüksek tansiyonunuz varsa, hamilelik öncesi ve sırasında yüksek tansiyonunuzu kontrol edebilmek için doktorunuzla konuşun.
Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar hamilelik sırasında önerilmez. Yüksek tansiyonunuzu kontrol altına almak için ilaç kullanıyorsanız, hamilelik sırasında yüksek tansiyonu güvenle yönetmek için tercihleriniz hakkında doktorunuzla konuşun.
Tansiyonu normal olan bazı kadınlar hamilelik sırasında yüksek tansiyon gelişir. Düzenli doğum öncesi bakımınızın bir parçası olarak, doktorunuz her ziyarette tansiyonunuzu ölçecektir. Yüksek tansiyon geliştirirseniz, doktorunuz sizi ve bebeğinizi yakından izler ve komplikasyon riskini azaltmak için özel bakım sağlar. Bu bakımdan çoğu kadın ve bebek yarar görür.
Yüksek Tansiyonun Kötüleşmesi
Yüksek tansiyonunuz varsa, rutin tıbbi bakım almanız ve kalp dostu yaşam tarzı değişikliklerini ve muhtemelen ilaçları içerecek şekilde öngörülen tedavi planınızı takip etmek önemlidir. Kalp dostu yaşam tarzı değişiklikleri yüksek tansiyonu önleyebilir, azaltabilir, mevcut yüksek tansiyonu kontrol etmeye yardımcı olabilir ve kalp krizi, kalp yetmezliği, inme /felç, vasküler demans veya kronik böbrek hsatalığı gibi komplikasyonlara engel olabilir.
Yüksek Tansiyonun Tehlikeleri
Yüksek tansiyon, kalp krizi veya felç gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Sizde veya bir başkasında aşağıdakilerden şüpheleniyorsanız 112'yi arayın:
Kalp krizi.
Kalp krizi işaretleri, birkaç dakikadan daha uzun süren göğüs veya üst karın ortasında hafif veya şiddetli, devamlı ya da gidip gelen tarzda ağrı veya rahatsızlık şeklinde olabilir. Baskı, sıkışma, dolgunluk, mide ekşimesi veya hazımsızlık gibi hissedilebilir. Sol kolda da ağrı olabilir. Kadınlarda ayrıca göğüs ağrısı ve sol kolda ağrı olabilir, ancak nefes darlığı, bulantı, kusma, sıradışı yorgunluk ve sırt ağrısı, omuzlar veya çene gibi daha az tipik semptomlara sahip olma olasılığı daha yüksektir. Kalp krizinin belirtileri ve semptomları hakkında daha fazla bilgi edinin .
İnme.
Birinin felç geçirdiğini düşünüyorsanız, HIZLI hareket edin ve aşağıdaki basit testi yapın:
F (Face)— Yüz:
Kişiden gülümsemesini isteyin. Yüzün bir tarafı sarkıyor mu?
A (Arms)— Kollar:
Kişiden iki kolu da kaldırmasını isteyin. Bir kol aşağı doğru kayıyor mu?
S (Speech) — Konuşma:
Kişiden basit bir cümleyi tekrar etmesini isteyin. Konuşmaları anlaşılmaz ya da garip mi?
T (Time) — Zaman:
Bu işaretlerden herhangi birini gözlemlerseniz, derhal yardım çağırın. Erken tedavi esastır.
Bu konularla da ilgilenebilirsiniz:
Yüksek Tansiyon İlaçları Nelerdir?