Zinde Yaşam Platformunuz
Reflü Tedavisi
Reflü ve Reflü Hastalığı Tanısı
Çoğu durumda, doktorunuz semptomlarınızı ve tıbbi geçmişinizi gözden geçirerek gastroözofageal reflü tanısı koyar. Eğer semptomlarınız yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçları ile düzelmezse, test edilmeniz gerekebilir.
Reflü (Gastroözefageal Reflü) semptomlarınız iyileşmezse, sık sık geri gelirse veya yutmakta zorluk çekiyorsanız doktorunuz sizi Reflü (Gastroözefageal Reflü) Hastalığı için test edilmenizi önerebilir.
Doktorunuz sizi Reflü (Gastroözefageal Reflü) Hastalığı teşhisi ve tedavisi için bir gastroenterolog yani sindirim sistemi hasalıkları uzmanına yönlendirebilir.
Reflü Hastalığı Tedavisi
Gastroözofageal reflü ve gastroözofageal reflü hastalığını kontrol altına almak için yapabişecekleriniz şunlardır:
yağlı veya baharatlı yiyecekler ve alkollü içecekler gibi Gastroözofageal reflüye neden olabilecek öğeleri yemeyin veya içmeyin
fazla yemeyin
yatmadan önce 2-3 saat yemek yemeyin
fazla kilolu veya obez iseniz kilo verin
sigarayı bırakın ve pasif içicilikten kaçının
Belirtilerinizin ciddiyetine bağlı olarak, doktorunuz yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar, ameliyat veya bunların bir kombinasyonunu önerebilir.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Yaşam tarzı değişiklikleri yapmak Reflü (Gastroözefageal Reflü) ve Hastalığı semptomlarınızı azaltabilir.
Şunları yapabilirsiniz:
Gerekirse kilo verin.
Karnınızın etrafına bol kıyafetler giyin. Sıkı giysiler mide bölgenizi sıkıştırabilir ve asidi yemek borunuza itebilir.
Yemeklerden sonra 3 saat uzanmayın. Otururken öne veya arkaya eğilmekten kaçının.
Yatağınızın başını, yatak örtülerinin altına yükselti koyarak 15 ila 20 cm kaldırın. Sadece ekstra yastık kullanmak yardımcı olmaz.
Sigaradan ve pasif içicilikten kaçının.
Reflü Hastalığında Kullanılan İlaçlar
Reçetesiz birçok Reflü (Gastroözefageal Reflü) Hastalığı ilacı satın alabilirsiniz. Bununla birlikte, ortadan kalkmayacak semptomlarınız varsa, doktorunuzu görmelisiniz.
Tüm Reflü (Gastroözefageal Reflü) Hastalığı ilaçları farklı şekillerde çalışır. Belirtilerinizi kontrol etmek için bir Reflü (Gastroözefageal Reflü) Hastalığı ilacı kombinasyonuna ihtiyacınız olabilir.
Antiasitler.
Doktorlar genellikle ilk kez mide ekşimesi ve diğer hafif Reflü (Gastroözefageal Reflü) ve Hastalığı semptomlarını hafifletmek için antiasitler önermektedir.
Antasitler, ishal ve kabızlık dahil olmak üzere yan etkilere nedn olabilir.
H2 Blokörleri.
H2 blokörleri asit üretimini azaltır. Gastroözefageal Reflü ve Hastalığı semptomları olan birçok kişi için kısa süreli rahatlama sağlarlar. Diğer ilaçların yanı sıra yemek borusunun iyileşmesine de yardımcı olabilirler. Eczaneden H2 blokörleri satın alabilir veya doktorunuza reçete ettirebilirsiniz.
Yedikten sonra mide ekşimesi olursa, doktorunuz bir antiasit ve H2 engelleyici almanızı önerebilir. Antiasit, mide asidini nötralize eder ve H2 engelleyici midenin asit oluşturmasını durdurur.
Proton Pompası İnhibitörleri (PPI).
Proton Pompası İnhibitörleri, midenizin yaptığı asit miktarını düşürür. Proton Pompası İnhibitörleri Gastroözefageal Reflü Hastalığı semptomlarının tedavisinde H2 blokörlerinden daha iyidir. Gastroözefageal Reflü hastalarının çoğunda yemek borusu astarını iyileştirebilirler. Doktorlar genellikle uzun süreli Gastroözefageal Reflü Hastalığı tedavisi için Proton Pompası İnhibitörleri reçete eder.
Bununla birlikte, çalışmalar Proton Pompası İnhibitörleri uzun süre veya yüksek dozda alan kişilerin kalça, el bileği ve omurilik kırıkları geçirme ihtimalinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Mide asidinizin çalışmasını sağlamak için bu ilaçları boş bir mideye almanız gerekir.
Eczanelerde satılan, düşük dozda omeprazol veya lansoprazol alma konusunda doktorunuzla konuşun.
Prokinetik.
Prokinetik midenin daha hızlı boşaltılmasına yardımcı olur.
Bu ilaçların yan etkileri:
mide bulantısı
ishal
yorgunluk veya halsiz hissetme
depresyon
kaygı
gecikmiş veya anormal fiziksel hareket
Prokinetik, başka ilaçlarla karıştırırsanız sorunlara neden olabilir, bu nedenle doktorunuza aldığınız tüm ilaçları söyleyin.
Antibiyotikler.
Eritromisin dahil antibiyotikler midenizin daha hızlı boşalmasına yardımcı olabilir. Eritromisin, prokinetiklerden daha az yan etkiye sahiptir; Ancak, ishal neden olabilir.
Reflü Hastalığında Ameliyat
Gastroözefageal Reflü Hastalığı belirtileriniz yaşam tarzı değişiklikleri veya ilaçlarla düzelmezse doktorunuz ameliyat önerebilir. Cerrahide ilaçlardan daha fazla komplikasyon geliştirme olasılığınız vardır.
Fundoplikasyon
Gastroözefageal Reflü Hastalığı için en yaygın cerrahidir. Çoğu durumda, uzun süreli reflü kontrolüne yol açar.
Bir cerrah küçük bir video kamera ile ince bir tüp olan bir laparoskop kullanarak fundoplikasyon gerçekleştirir. Operasyon sırasında, bir cerrah yemek borunuzun alt ucuna baskı yapması ve geri akışını azaltması için midenizin üst kısmını yemek borunuzun etrafına diker. Cerrah operasyonu hastanede gerçekleştirir. Genel anestezi alırsınız ve hastaneyi 1 ila 3 gün içinde terk edebilirsiniz. Çoğu insan normal günlük aktivitelerine 2 ila 3 hafta içinde geri döner.
Endoskopik dikiş ve radyofrekans gibi endoskopik teknikler, az sayıda insanda Gastroözefageal Reflü Hastalığı kontrol etmeye yardımcı olur. Endoskopik dikiş sfinkter (yemek borunuzun alt ucunu büzüştüren lastik bant şeklindeki yapı) kasınızı sıkmak için küçük dikişler kullanır .
Radyofrekans, sfinkter kasınızı sıkılaştırmaya yardımcı olan ısı lezyonları veya küçük yaralar oluşturur. Bir cerrah her iki ameliyatı da bir hastanede veya ayakta tedavi merkezindeki bir endoskop kullanarak gerçekleştirir ve genel anestezi alırsınız.
Endoskopik tekniklerin sonuçları, fundoplikasyondaki kadar iyi olmayabilir. Doktorlar endoskopik teknikleri sıklıkla kullanmazlar.
Bu konularla da ilgilenebilirsiniz: