UA-168268421-2
top of page

Sindirim Sistemi

lung.png

Sindirim Sistemi Nedir?

 

Sindirim sistemi, gastrointestinal sistemden ve karaciğer, pankreas ve safra kesesinden oluşur. Sindirim sistemi, ağzından anüse (makata) kadar uzun ve büklümlü bir tüp içinde sıralanmış bir dizi içi boş organlar serisidir. Sindirim kanalını oluşturan içi boş organlar ağız, yemek borusu , mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüstür. Karaciğer, pankreas ve safra kesesi, sindirim sisteminin katı organlarıdır.


İnce bağırsak üç bölümden oluşur. İlk bölüm duodenum olarak adlandırılır. Jejunum ortada ve ileum sonundadır. Kalın bağırsakta apendiks , çekum, kolon ve rektum bulunur. Apediks, çekuma bağlı parmak şeklinde bir kesedir. Çekum, kalın bağırsağın ilk kısmıdır. Sonra kolon gelir. Rektum, kalın bağırsağın sonudur.


Sindirim sisteminizdeki bakteriler , aynı zamanda bağırsak florası veya mikrobiyom olarak da adlandırılır, sindirime yardımcı olur . Bu sürece sinir ve dolaşım sistemleri de yardımcı olur. Birlikte çalışarak, sinirler, hormonlar, bakteriler, kan ve sindirim sisteminizin organları, her gün yediğiniz ve içtiğiniz yiyecek ve sıvıları sindirir.


Sindirim Sistemi Nasıl Çalışır?

Sindirim sisteminizin her bir parçası yiyecekleri ve sıvıların sindirim kanalınızdan taşınmasına ve yiyeceklerin ve sıvıların daha küçük parçalara ayrılmasına yardımcı olur. Yiyecekler yeterince küçük parçalara bölündükten sonra, vücudunuz besin maddelerini emebilir ve ihtiyaç duyduğu yere nakledebilir. Kalın bağırsaklarınız suyu emer ve sindirim atıkları dışkıya dönüşür. Sinirler ve hormonlar, sindirim sürecini kontrol etmeye yardımcı olur.

 

Yiyecekler Sindirim Kanalından Nasıl Geçiyor?

 

Gıda, sindirim kanalınızdan peristalsis adı verilen bir işlemle hareket eder. Sindirim kanalınızın geniş, içi boş organları, duvarlarının hareket etmesini sağlayan bir kas tabakası içerir. Bu hareket, yiyecek ve sıvıyı sindirim kanalınızdan iter ve her organ içindeki içeriği karıştırır. Yiyeceklerin arkasındaki kas büzülür ve yiyecekleri ileri doğru sıkar, yiyeceklerin önündeki kaslar gıdanın hareket etmesini sağlamak için gevşer.

 

Sindirim süreci ağzınıza yiyecek koyduğunuzda başlar.

 

Ağız


Gıda, yemek yemeye başladığınızda sindirim kanalınızdan hareket etmeye başlar. Yutkunduğunuzda diliniz gıdayı boğazınıza doğru iter. Epiglottis adı verilen küçük bir doku parçası, boğulmayı önlemek için, soluk borunuzun üzerini kapatarak yiyeceklerin yemek borunuza geçmesini sağlar.


Yemek Borusu


Yutmaya başladığınızda işlem otomatik hale gelir. Beyniniz yemek borusunun kaslarına işaret eder ve Peristalsis (Sindirim Sistemi organlarına özgü, çalkalama benzeri hareket) başlar.


Yemek Borusu Alt Sfinkteri


Yiyecek özofagusunuzun (yemek borunuzun) sonuna ulaştığında, alt yemek borusu sfinkteri adı verilen halka şeklinde bir kas gevşer ve yiyeceğin midenize geçmesine izin verir. Bu sfinkter genellikle midenizdeki içeriğin yemek borunuza akmasını önlemek için kapalı kalır.


Mide


Yiyecekler midenize girdikten sonra, mide kasları bu yiyecekleri ve sıvıları sindirim suyuyla karıştırır. Sonra mide yavaş yavaş içeriğini ince bağırsağa boşaltır .


İnce Bağırsak 


İnce bağırsak kasları, yiyecekleri pankreas, karaciğer ve bağırsaktan gelen sindirim sıvılarıyla karıştırır ve daha fazla sindirim için karışımı ileri doğru iter. İnce bağırsağın duvarları suyu ve sindirilen besinleri kan dolaşımınıza çeker. Peristalsis (Sindirim sistemi organlarına özgü, çalkalama benzeri hareket) devam ederken, sindirim sürecinin atık ürünleri kalın bağırsaklara taşınır.


Kalın Bağırsak


Sindirim sürecindeki atık ürünler, sindirilmemiş yiyecek, sıvı ve sindirim sisteminizin iç yüzeyindeki eski hücreleri içerir. Kalın bağırsak suyu emer ve atıkları sıvıdan dışkıya dönüştürür. Peristalsis (Sindirim sistemi organlarına özgü, çalkalama benzeri hareket), dışkının rektumunuza taşınmasına yardımcı olur .

 

Rektum (Makat)


Kalın bağırsağınızın alt ucu olan rektum, dışkılama hareketi sırasında dışkı anüsten (makattan) dışarı itilene kadar onu kalın bağırsakta depolar .


Bu konularla da ilgilenebilirsiniz:


Sindirim Süreci

Reflü Belirtileri

Reflü Tedavisi

Reflü Diyeti


bottom of page