UA-168268421-2
top of page

Yaşlanırken Genç Kalmak-Beslenme

lung.png

Şekerle tatlandırılmış meyve suları ve gazlı içecekler için tuzun kesilmesi ve su veya şekersiz çayın değiştirilmesi gibi küçük değişiklikler , yeme alışkanlıklarınızı iyileştirebilir. Tereyağı veya margarin gibi doymuş yağların kesilmesi ve zeytinyağı ve diğer bitkisel yağlar gibi daha doymamış yağların tüketilmesi daha sağlıklı bir adımdır.

Yediklerinizi Takip Edin

Yediğiniz porsiyonlar , yiyeceklerin türü ve sağlıklı yeme planı hakkında bilinçli olun .

  • Her güne kahvaltı ile başlayın . Kahvaltı edenlerin fazla kilolu olma olasılığı daha düşüktür. Akdeniz diyetinin içerdiği harika kahvaltı seçeneklerinin yanısıra yulaf ezmesi, az yağlı veya yağsız yoğurt veya yağsız veya az yağlı süt içeren tam tahıllar deneyin. Tam buğday tostuna meyve ya da fındık ezmesi koyun. Kahvaltınızda da meyvelerin tadını çıkarın.

  • Sağlıklı yağlar seçin. Araştırmalar, fındık veya zeytinyağındaki yağlar gibi küçük miktarlarda sağlıklı yağ yemenin sağlığı iyileştirebileceğini göstermiştir.

  • Kepekli tahılları rafine edilmiş tahıllardan daha sık seçin. Kepekli ekmek ve makarna, yulaf ezmesi ve kahverengi pirinç, beyaz ekmek, beyaz pirinç ve normal makarnadan daha fazla diyet lifi içerir. Diyet lifi bağırsak hareketlerinizin düzenli olmasına yardımcı olur.

  • Tabağınızın yarısını meyve ve sebzelerden yapın. Tabağınızın dörtte biri derisiz balık veya tavuk gibi yağsız protein içermeli ve diğer çeyreğinde tam tahıl içermelidir.

  • Kurabiye, şeker veya şekerli gazlı içecekler ve meyve suları gibi tatlıların sağlıklı yiyeceklerin önüne geçmesine izin vermeyin.

 

Küçük Bir İpucu: 

 

Yiyecek günlüğü tutmayı deneyin. Ne yediğinizi, ne zaman yediğinizi, ne kadar yediğinizi ve yemek esnasında ve sonrasında kendinizi nasıl hissettiğinizi yazın . Günlük tutmak , yeme alışkanlıklarınızı izlemenize, anlamanıza ve yeme alışkanlıklarınızı daha sağlıklı hale getirmenin yollarını bulmanıza yardımcı olabilir.


Lezzetli ve Sağlıklı Yemekler

Kızarmış yiyecekler ve yağlı etlerin tadı güzel olabilir, ancak kalbiniz için sağlıklı değillerdir. 

 

Yemeğinize lezzet katmak için aşağıdakileri deneyebilirsiniz:

  • Tavuk veya balığı fırında pişirin, ızgara yapın veya fırında kızartın ve tuz yerine otlar, baharatlar, limon veya sirke ile baharatlayın.

  • Yeşil sebze veya lahanaları soğan, sarımsak, tavuk suyu veya bulyon ile pişirin. Tereyağı veya margarin yerine zeytinyağı deneyin. Et suyu, bulyon ve hindi pastırma veya jambon gibi sertleştirilmiş etleri az miktarda kullanın, çünkü bunlar sodyum açısından yüksektir - veya marketten düşük sodyum versiyonlarına bakın.

  • Fırında pişireceğiniz patates üzerine salsa veya az miktarda yağsız veya az yağlı süzme yoğurt veya süzme peynir ile servis edilebilir.

İyi yemek için mutfakta çok fazla para veya zaman harcamak zorunda değilsiniz!

 

Şu ipuçları size yardımcı olabilir:

  • Sebze ve meyveleri uygun gününde pazardan alın. Ayrıca taze meyve ve sebzeler mevsiminde en sağlıklı şekilde tüketilir.

  • Donmuş veya salamura edilmiş sebze veya meyveler tüketecekseniz, tuz eklenmeden ve sade su içerisinde paketlenmiş olanları tercih edin. Bu gıdalar sizin için taze ürünler kadar iyidir. Ayrıca rafta veya dondurucuda daha uzun süre dayanırlar ve bunları yemeklerinize hızlı ve kolay bir şekilde ekleyebilirsiniz.

  • Uygun şekilde pişirilmiş gıdalar birkaç gün saklanıp tüketilebilir. Fazla yemeklerinizi güvende tutmak için artanları hemen dondurduğunuzdan veya soğuttuğunuzdan emin olun.

Beslenme Değerleri Etiketini Okumak

Besin Değerleri etiketi, paketlenmiş gıdaların çoğunda görünür. Etiket, bir kutuda, pakette veya kutuda kaç kalori ve porsiyon olduğunu gösterir. Etiket aynı zamanda bir porsiyonda yağ, lif, sodyum ve şeker gibi - ilave şekerler de dahil olmak üzere kaç bileşenin bulunduğunu gösterir . Bu değerleri sağlıklı yiyecek seçimleri yapmak için kullanabilirsiniz.


Dışarıda Yemek Yerken Sağlıklı Beslenme


Meşgul yaşamlar bazen evde yemek pişirmeyi ve yemeyi zorlaştırabilir. 


Evden uzakta olduğunuzda sağlıklı seçimler yapmanın bazı yollarına göz atabilirsiniz:

  • Aşırı yemenizi önlemek için küçük bir tabak kullanın.

  • Restoranlarda, bir arkadaşınızla bir porsiyon yemeği paylaşın veya ertesi gün için yarısını eve götürün.

  • Bütün bir yemek yerine bir iki meze veya garnitür sipariş edin.

  • Salata siparişi verirseniz sosunu ayrı olarak isteyin ve yemek için beklerken ekmek sepeti almayın.

  • Kızarmış yiyeceklerden kaçının ve bunun yerine ızgara veya haşlanmış seçenekleri seçin.

  • Soda veya şekerli başka içecekler yerine su veya şekersiz çay için.

Gıda Etiketlerini Okurken

Kaloriler: 


Gıda etiketlerindeki tüm bilgiler sunum boyutuna bağlıdır. Bir gıda etiketi, “porsiyon büyüklüğü”, “kap başına porsiyon” ve “kalori” bilgisini içerir. Etiketi güncellerken, Bazı ürünlerin porsiyon boyutlarını, insanların gerçekte ne kadar yediklerini ve içtiklerini daha yakından yansıtmak için bu etiketler zaman zaman revize edilir. 


% Günlük Değer (DV): 


% Günlük Değer veya % DV, bir porsiyon gıdadaki bir besinin toplam günlük yemek planına ne kadar katkıda bulunduğunu gösterir. % DV'yi kullanarak yiyeceklerin bir porsiyonun bir besin maddesi içinde yüksek veya düşük olduğunu söylemek ve gıda ürünlerini karşılaştırmak için kullanabilirsiniz. 

 

DV'de % 20'den fazla besin maddesi olan gıdalar bu besin maddesi bakımından yüksektir. % 5 DV veya daha azına sahip gıdalar, bu besin maddesi bakımından düşüktür. Etiketteki kolesterol ve sodyum miktarlarını kontrol ederek bu maddelerin tüketimini kısıtlayabilirsiniz.

 

Sıvı Yağlar, Katı Yağlar ve İlave Şekerler: 


Katı yağlar tereyağı ve margarin gibi doymuş yağlardan veya trans yağlar bakımından yüksek düzeyde olabilir ve  kalp dostu değildir. Bir gıda ürünündeki içerik listesini okuyun ve doymuş yağ oranı düşük yiyecekleri seçin. Katı yağlar yerine, bitkilerden gelen ve oda sıcaklığında sıvı durumda olan yağları seçin. Bitki bazlı yağlar kanola, mısır, zeytin, soya fasulyesi ve aspir içerir.


Tükettiğiniz ilave şekerleri takip edin. İlave şekerler genellikle içerik listelerinde “gizlenebilir”: örneğin mısır şurubu bir ilave şekerdir. Az şekerli tahıllar gibi az şeker içeren veya hiç şeker içermeyen yiyecekleri seçin. Şekerle tatlandırılmış içecekleri sınırlayın.

 

Sodyum:


Daha az sodyum yemek, kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olabilir, bu da kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Sofra tuzunda günde 2.300 mg'dan veya 1 çay kaşığından daha azını hedefleyin. Bu miktar, zaten yediğiniz yiyeceklerde bulunan sodyumun yanı sıra masada veya yemek yaparken ekleyebileceğiniz ekstra tuzu içerir. Gıda etiketlerini karşılaştırırken, sodyum oranı düşük gıdaları seçin.

 

Lif: 


Diyet lifi çözünmez ve çözünür türleri içerir. Kepekli tahıllar ve sebzeler gibi gıdalarda bulunan çözünmez lif, sindirime ve bağırsak hareketlerinizin düzenli kalmasına yardımcı olur. Yulaf ezmesi ve fasulye, siyah ve pinto fasulye gibi gıdalarda bulunan çözünür lif, kan kolesterolünüzü ve kan şekerinizi artırabilir. Diğer lif kaynakları bezelye, mercimek, meyve, kepek ve fındıktır. Elma ve domates gibi meyve ve sebzelerin kabuklarının birlikte tüketilmesi de ekstra lif kaynağı olabilir. Diyet lifi yüksek gıdaların seçimi akıllı bir tercihtir.

 

Kalsiyum: 

 

Kalsiyum yetersizliği özellikle kadınlarda yaygın olarak görülen bir durumdur. Kalsiyum, güçlü kemiklerin ve dişlerin oluşmasına ve korunmasına yardımcı olur. Yeterli kalsiyumun tüketilmemesi kemik kaybına yol açabilir. Gıda alışverişinizi yaparken az yağlı veya yağsız yoğurt, süt ve peynir gibi yağ oranı düşük ancak kalsüyum oranı yüksek gıdalar seçin.  


Kalsiyum alımında aşağıdaki gıdaları da tercih edebilirsiniz:

  • eklenmiş kalsiyum içeren meyve suları ve tahıllar - ilave şekersiz ürünler seçin

  • kara lahana ve lahana gibi koyu yapraklı sebzeler

  • somon veya sardalya gibi yumuşak kemikli balık konserveleri

D Vitamini:

 

D vitamini vücudunuzun kalsiyumu emmesine yardımcı olur. D vitamini bakımından zengin gıdaları seçin - düşük yağ veya yağsız süt ve taze, dondurulmuş veya konserve somon, karides ve hafif ton balığı gibi. Sütü sindiremiyorsanız, kalsiyum veya laktoz içermeyen soya sütünü deneyin. Yoğurt ve kaşar gibi sert peynirlerin sindirimi daha kolay olabilir. 

 

D vitamini seviyelerini doğal olarak iyileştirmek için güneş ışığında dışarıda aktif olun (güneş kremini unutmayın). D vitamini takviyeleri almanız gerekip gerekmediğini sağlık uzmanınıza sorun.

 

B12 Vitamini:

 

B12 vitamini vücudun kırmızı kan hücreleri yapmasına ve sağlıklı sinir hücrelerini korumasına yardımcı olur. Yaşlı yetişkinler genellikle yeterli B12 vitamini emmez. Yulaf kepeği veya tam tahıllı buğday kepeği gibi tahıllar gibi B12 vitamini eklenmiş yiyecekler yiyin. B12 vitamini takviyesi almanız gerekiyorsa bir sağlık uzmanına danışın.


Vejetaryen Beslenme

Son yıllarda artan bir şekilde pek çok kişi, haftanın bir veya daha fazla gününü atlayarak veya vejetaryen olarak tabaklarına daha fazla sebze alıyor. Bir vejetaryenseniz, çeşitli yiyecekler yiyerek ihtiyacınız olan besinleri karşılayabilirsiniz. Sadece porsiyonlarınızı takip ettiğinizden ve cinsiyet, yaş ve aktivite seviyenize göre kalori yönergeleri dahilinde ilerlediğinizden emin olun.


Çoğunlukla bitkisel gıdaları yemeyi tercih eden insanlar için bazı fikirler:

  • Fasulye, mercimek veya bezelye gibi doğal olarak yağ oranı düşük protein kaynakları etrafında yemekler yapın.

  • Hamburger yerine sebzeli burgerleri deneyin. Soya fasulyesi, sebze veya pirinç ile yapılan birçok farklı çeşit mevcuttur.

  • Yeterli kalsiyum elde etmek için , soya sütü, soya peyniri, kahvaltılık gevrekler ve portakal suyu gibi şekerler eklenmeden kalsiyum ile zenginleştirildiğini gösteren etiketli yiyecekleri deneyin.

  • Hiç hayvansal ürün yemiyorsanız, ıspanak ve mercimek gibi demir açısından zengin yiyecekleri ve B12 vitamini eklenmiş yiyecekleri seçin.


Motivasyonu Korumak

 

Bunu yapabilirim!

 

Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite hedefleri belirleyin ve onlara ulaşmak için kendi hızınızı belirleyerek ona uygun olarak ilerleyin. Ailenizden ve arkadaşlarınızdan bu konuda destek isteyin. Yakınlarınız sizi cesaretlendirebilir, aksiliklerin üstesinden gelmenize yardımcı olabilir ve başarılarınızı kutlamak için orada olabilirler!


Ne olursa olsun, denemeye devam edin- isterseniz başarabilirsiniz!


Bu konularla da ilgilenebilirsiniz:


Vejetaryen Beslenme

Vejetaryen Diyeti Sağlıklı mıdır?

Yaşlanırken Genç Kalmak- Egzersiz


bottom of page