Zinde Yaşam Platformunuz
Kalp Krizi Sonrası
Birçok insan kalp krizinden kurtulur ve aktif, dolu yaşar. Çabucak yardım alırsanız, tedavi kalp kasınıza verilen zararı sınırlayabilir. Daha az kalp hasarı, bir kalp krizinden sonra daha iyi bir yaşam kalitesi şansınızı artırır.
Kalp Krizi Sonrası Tıbbi Takip
Bir kalp krizi geçirdiyseniz, sonrasında iskemik kalp hastalığı için tedaviye ihtiyacınız olacak. Bu, başka bir kalp krizini önlemeye yardımcı olacaktır.
Doktorunuz şunları önerebilir:
· Sağlıklı bir diyet uygulamak, fiziksel olarak aktif olmak, sağlıklı bir kiloyu korumak ve sigarayı bırakmak gibi hayat tarzındaki değişiklikler.
· Göğüs ağrısı veya rahatsızlığını, yüksek kan kolesterolünü, yüksek tansiyonu ve kalbinizin iş yükünü kontrol altına alan ilaçlar. Bu ilaçlardan bazıları, başka bir kalp krizini önlemenize yardımcı olabilir.
· Başka bir kalp krizini önlemenize yardımcı olmak için doktorunuzun reçete edebileceği, aspirin gibi pıhtı önleyici ilaçlar.
· Bir kardiyak rehabilitasyon programı programı
İlaçlarınızı almakta zorlanıyorsanız veya kardiyak rehabilitasyon programınızı tamamlıyorsanız doktorunuzla konuşun. İlacı veya programı durdurmayın, başka bir kalp krizini önlemenize yardımcı olabilir.
Kalp Dostu Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Kalp krizi tedavisi genellikle kalp dostu yaşam tarzı değişikliklerini yapmayı içerir.
Doktorunuz ayrıca şunları da önerebilir:
· Kalp Dostu Beslenme
· Sağlıklı Kilo Hedefleme
· Stresle Başa Çıkma
· Fiziksel Aktivite
· Sigarayı Bırakma
Bu adımları atmak, başka bir kalp krizi geçirme riskinizi azaltabilir.
Kalp Rehabilitasyonu
Doktorunuz kalp krizinden iyileşmenize yardımcı olmak ve başka bir kalp krizini önlemeye yardımcı olmak için kardiyak rehabilitasyon (kalbin rehabilitasyonu) önerebilir. Neredeyse kalp krizi geçiren herkes rehabilitasyondan yararlanabilir. Kardiyak rehabilitasyon, kalp sorunları olan kişilerin sağlığını ve refahını iyileştirmeye yardımcı olabilecek tıbbi olarak denetlenen bir programdır.
Kardiyak rehabilitasyon ekibi, doktorları, hemşireleri, egzersiz uzmanlarını, fiziksel ve mesleki terapistleri, diyetisyenleri veya beslenme uzmanlarını ve psikologları veya diğer ruh sağlığı uzmanlarını içerebilir.
Rehabilitasyonun iki bölümü vardır:
· Eğitim ve danışmanlık: Rehabilitasyonun bu kısmı, kalbinizin durumunu anlamanıza ve gelecekteki kalp sorunları için riskinizi azaltmanın yollarını bulmanıza yardımcı olur. Rehabilitasyon ekibi, yeni bir yaşam tarzına uyum stresiyle nasıl başa çıkacağınızı ve gelecekle ilgili korkularınızla nasıl başa çıkacağınızı öğrenmenize yardımcı olacaktır.
· Egzersiz eğitimi: Bu bölüm, güvenli bir şekilde egzersiz yapmayı, kaslarınızı güçlendirmeyi ve dayanıklılığınızı arttırmayı öğrenmenize yardımcı olur. Egzersiz planınız kişisel yetenek, ihtiyaç ve ilgi alanlarınıza dayanacaktır.
Kalp Dostu Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Kalp krizi tedavisi genellikle kalp dostu yaşam tarzı değişikliklerini yapmayı içerir.
Doktorunuz ayrıca şunları da önerebilir:
· Kalp Dostu Beslenme
· Sağlıklı Kilo Hedefleme
· Stresle Başa Çıkma
· Fiziksel Aktivite
· Sigarayı Bırakma
Bu adımları atmak, başka bir kalp krizi geçirme riskinizi azaltabilir.
Kalp Krizi Sonrası Normal Faaliyetlere Geri Dönme
Kalp krizinden sonra, göğüs ağrısı veya rahatsızlığı ya da başka sorunları olmayan çoğu kişi, birkaç hafta içinde normal aktivitelerinin çoğuna güvenle geri dönebilir. Çoğu hemen yürümeye başlayabilir.
Cinsel aktivite de çoğu hasta için birkaç hafta içinde başlayabilir. Normal rutininize geri dönmek için güvenli bir program hakkında doktorunuzla konuşun.
Göğüs ağrısı, rahatsızlığı veya diğer sakatlanma sorunları olmayan çoğu hasta için araç sürüşü genellikle bir hafta içinde başlayabilir. Komplikasyonları olan kişiler semptomları birkaç hafta boyunca stabil hale gelene kadar sürmemelidir.
Kalp Krizi Sonrası Depresyon ve Kaygı
Kalp krizinden sonra birçok insan başka bir kalp krizi geçirmekten endişe eder. Bazen kendilerini depresyonda hissederler ve yeni yaşam tarzı değişikliklerine uyum sağlamakta zorlanırlar.
Sağlık ekibinizle bu konuda nasıl hissettiğinizi konuşun. Profesyonel bir danışmanla konuşmak da yardımcı olabilir. Eğer depresyonda iseniz, doktorunuz yaşam kalitenizi artırabilecek ilaçlar veya başka tedaviler önerebilir.
Bir hasta destek grubuna katılmak, kalp krizinden sonra yaşama uyum sağlamanıza yardımcı olabilir. Aynı semptomları olan diğer insanların onlarla nasıl başa çıktığını görebilirsiniz. Yerel destek grupları veya olası diğer çözümler hakkında doktorunuzla konuşun.
Aileden ve arkadaşlardan destek, stres ve kaygıyı hafifletmeye de yardımcı olabilir. Sevdiklerinize, nasıl hissettiğinizi ve size yardımcı olmak için neler yapabileceklerini bilmelerini sağlayın.
Kalp Krizinin Tekrarlama Riski
Bir kez kalp krizi geçirdikten sonra, bir başkası için daha yüksek risk altındasınız. Anjina ve kalp krizi arasındaki farkı bilmek önemlidir. Anjina iskemik kalp hastalığı olan kişilerde ortaya çıkan göğüs ağrısıdır.
Anjinadan kaynaklanan ağrı genellikle fiziksel güçlenmeden sonra ortaya çıkar ve talimatlara uygun olarak dinlendiğinizde veya ilacı aldığınızda birkaç dakika içinde kaybolur.
Kalp krizinden kaynaklanan ağrı genellikle anjinadan gelen ağrıdan daha şiddetlidir. Dinlenirken veya ilaç alırken kalp krizi ağrısı geçmez.
Göğüs ağrınızın anjin mi yoksa kalp krizi mi olduğunu bilmiyorsanız, 1–1–2'yi arayın.
İkinci bir kalp krizinin belirtileri, ilk kalp krizinin belirtileri ile aynı olmayabilir. Şüphe duyuyorsanı, şansınızı denemeyin. Siz veya bir başkasının kalp krizi semptomları varsa her zaman derhal 1-1–2 yi arayın.
Ne yazık ki, kalp krizi mağdurlarının çoğu, tıbbi yardım aramalarından önce belirtileri başladıktan 2 saat veya daha fazla beklemektedir. Bu gecikme kalıcı kalp hasarına veya ölüme neden olabilir.
Bu konularla da ilgilenebilirsiniz:
Anjiyo Nedir? Koroner Anjiyografi
Kalp Krizine İlkyardım ve Tedavi
Kalp Dostu Yaşam Tarzı Değişiklikleri