Zinde Yaşam Platformunuz
Kalp Bypass Ameliyatı
Kalp Bypass Ameliyatı, kanı ve oksijeni kalbinize taşıyan damarlardan biri veya fazlasında oluşan tıkanıklıklar nedeniyle, bu damar/ damarların etrafından geçmesi için yeni bir rota (yeni bir damar) oluşturur.
Bu işleme yeni oluşturulan damara ithafen, İngilizcede ‘yandan geçen, atlayan’ anlamlarına gelen bypass ameliyatı adı verilir.
Açıklama
Ameliyattan önce genel anestezi alınır. Hasta, ameliyat sırasında bilinçsizdir ve herhangi bir ağrı hissetmez.
Ameliyata başlarken kalp cerrahı göğsünüzün ortasında 20 ila 25 cm’lik cerrahi bir kesim yapacaktır. Göğüs kemiği, işlem için bir açıklık oluşturmak üzere açılacaktır. Bu, cerrahınızın kalbi ve aortayı, kalpten vücudunuzun geri kalanına giden ana kan damarı, görmesini sağlar.
Koroner baypas ameliyatı geçiren çoğu insan, baypas pompası adı da verilen, kalp-akciğer baypas makinesine bağlanır.
· Bu makineye bağlıyken kalbiniz durdurulur.
· Bu makine, kalp ameliyat için durdurulmuş haldeyken, kalp ve akciğerler işlevi görür. Makine kanınıza oksijen ekler, kanı vücudunuzda dolaştırır ve karbondioksiti temizler.
Başka bir bypass ameliyatı türü, kalp-akciğer bypass makinesini kullanmaz. İşlem, kalbiniz hala atıyorken yapılır. Buna off-pump koroner bypass (pompasız koroner arter baypas) ameliyatı denir.
Bypass grefti, yani kalpteki tıkalı damar yerine kullanılacak olan yeni damar hattını, oluşturmak için:
· Doktor vücudunuzun başka bir kısmından bir damar alacak ve bunu kalpteki tıkanmış alanın etrafında bir greft yapmak için kullanacaktır. Doktorunuz bacağınızdan safen ven adı verilen bir damar kullanabilir.
· Bu damara ulaşmak için, bacağınızın içi boyunca, ayak bileğiniz ve kasık arasından cerrahi bir kesim yapılacaktır. Greftin bir ucu koroner arterinize dikilecektir. Diğer uç aortunuzda yapılan bir açıklığa dikilecektir.
· Göğsünüzdeki bir kan damarı da greft olarak kullanılabilir. Bu arterin bir ucu aortunuzun bir dalına zaten bağlıdır. Diğer uç ise kalpte yer alan koroner arterinize bağlanır.
· Bypass cerrahisinde greft için başka arterler de kullanılabilir. En yaygın olanı el bileğinizdeki radyal arterdir.
Greft oluşturulduktan sonra, göğüs kemiğiniz tellerle kapatılacaktır. Bu teller göğüs içinde kalır. Dışarıdan görülen cerrahi kesim ise dikişlerle kapatılacaktır.
Bu ameliyat 4 ila 6 saat sürebilir. Ameliyattan sonra yoğun bakım ünitesinde bir süre gözetim altında kalırsınız.
Kalp Bypass Ameliyatı Neden Yapılır?
Koroner arterlerinizden birinde veya daha fazlasında tıkanma varsa bu prosedürün uygulanması gerekli olabilir. Koroner arterler kalbinizi besleyen damarlardır ve kalbinize oksijen ve besin sağlarlar.
Bir veya daha fazla koroner arter kısmen veya tamamen tıkandığında, kalbiniz yeterli kan alamaz. Buna iskemik kalp hastalığı veya koroner arter hastalığı denir. Bu durum göğüs ağrısına (Anjina) neden olabilir.
Koroner arter bypass ameliyatı kalbinize kan akışını iyileştirmek için kullanılabilir. Doktorunuz önce ilaçlarla tedavi etmeyi denemiş olabilir. Ayrıca egzersiz ve diyet değişiklikleri veya stentli anjiyoplasti de tedavide ilk denenen seçeneklerdendir.
İskemik kalp hastalığı veya koroner arter hastalığı kişiden kişiye farklıdır. Dolayısıyla teşhis ve tedavi şekli de değişecektir.
Kalp bypass ameliyatı tedavi türlerinden sadece biridir. Kullanılabilecek diğer prosedürler:
· Anjiyoplasti ve Stent Takılması
· Kalp Bypass Ameliyatı - minimal invazif
Kalp Bypass Ameliyatı Riskleri
Herhangi bir ameliyat için riskler şunları içerir:
· Kanama
· Enfeksiyon
· Ölüm
Koroner bypass ameliyatı olmanın olası riskleri ise bunlara ek olarak şunlardır:
· Obezseniz, diyabetiniz varsa veya bu ameliyatı geçirmişseniz, göğüs yarası enfeksiyonu da dahil olmak üzere enfeksiyonlar
· Kalp krizi
· İnme (felç)
· Kalp ritmi problemleri
· Böbrek yetmezliği
· Akciğer yetmezliği
· Depresyon ve ruh hali değişimleri
· Postperikardiyotomi sendromu olarak adlandırılan ve 6 aya kadar sürebilen düşük ateş, yorgunluk ve göğüs ağrısı şikayetleri
· Bellek kaybı, zihinsel netlik kaybı veya "bulanık düşünme"
Kalp Bypass Ameliyatından Önce
Doktorunuza her zaman hangi ilaçları kullandığınızı, hatta reçetesiz satın aldığınız ilaçları veya bitkileri söyleyin.
Ameliyatınızdan önceki günlerde:
· Ameliyattan önceki 1 haftalık süre boyunca, kanınızın pıhtılaşmasını zorlaştıran ilaçları almayı bırakmanız istenebilir. Bunlar ameliyat sırasında kanamanın artmasına neden olabilir. Aspirin, ibuprofen, naproksen ve diğer benzer ilaçları içerir. Bu ve benzer ilaçları alıyorsanız, cerrahınızla ne zaman kullanmayı bırakacağınız hakkında konuşun.
· Ameliyat günü hangi ilaçları almanız gerektiğini sorun.
· Eğer sigara içiyorsanız, bırakmaya çalışın. Bu konuda doktorunuz veya hemşirenizden yardım isteyin.
· Soğuk algınlığı, grip, yüksek ateş, uçuk veya başka bir hastalığınız varsa doctor veya hemşirenizle konuşun.
· Evinizde hastaneden döndüğünüzde kolayca hareket edebilmeniz için hazırlıklar yapmanız gerekip gerekmediğini düşünerek, işlemden önce hazırlanın.
Ameliyatınızdan 1 gün önce:
· İyi bir duş alarak şampuanlanın.
· Boynunuzun altında kalan bölgeyi özel bir sabun veya solüsyonla yıkamanız istenebilir. Göğsünüzü bu sabunla 2 veya 3 kez ovun.
· Güzelce kurulandığınızdan emin olun.
Ameliyat günü:
· Ameliyattan önceki gece, gece yarısından sonra herhangi bir şey içmemeniz veya yememeniz istenecektir. Ağzınızı çok kuru hissediyorsanız suyla çalkalayabilirsiniz, ancak yutmamaya dikkat edin.
· Küçük bir yudum su ile almanız söylenen ilaçları alın.
Hastaneye ne zaman gelmeniz gerektiği söylenecektir.
Kalp Bypass Ameliyatı İşleminden Sonra
Ameliyattan sonra hastanede 3 ila 7 gün geçireceksiniz. İlk geceyi yoğun bakım ünitesinde geçireceksiniz. Muhtemelen işlemden sonraki 24 ila 48 saat içinde normal bir odaya taşınacaksınız.
Kalbinizin etrafındaki sıvıyı boşaltmak için göğsünüzde iki ila üç tüp olacaktır. Çoğu zaman ameliyattan 1-3 gün sonra çıkarılırlar.
İdrarı boşaltmak için mesanenizde bir kateter (esnek tüp) olabilir. Sıvılar için intravenöz (IV) serum verilebilirsiniz. Nabzınızı, vücut ısınızı ve solunum sayınızı izleyen makinelere bağlanacaksınız. Hemşireler monitörlerinizi sürekli izleyecektir.
Bir kalp piline bağlı olan ve taburcu olmadan önce çekilecek olan birkaç küçük kabloya bağlanabilirsiniz.
Bazı fiziksel aktivitelere yeniden başlamanız teşvik edilebilir. Birkaç gün içinde bir kardiyak rehabilitasyon programına başlayabilirsiniz.
Ameliyattan sonra daha iyi hissetmeye başlamak 4 ila 6 hafta sürer. Doktorunuz, ameliyattan sonra evde kendi kendinize nasıl bakacağınızı açıklayacaktır.
Kalp Bypass Ameliyatı Sonrası
Ameliyattan iyileşme zaman alır. 3 ila 6 ay boyunca ameliyatınızın tüm faydalarını göremeyebilirsiniz.
Kalp bypass ameliyatı olan çoğu insanda, greftler işlevsel kalır ve uzun yıllar iyi çalışır.
Bu ameliyat koroner arter blokajının geri gelmesini engellemez. Bu süreci yavaşlatmak için aşağıdakiler dahil birçok şey yapabilirsiniz:
· Sigara içmemek
· Kalp-sağlıklı beslenme
· Düzenli egzersiz yapmak
· Yüksek tansiyon tedavisi
· Yüksek kan şekeri (diyabetiniz varsa) ve yüksek kolesterolü kontrol etmek
Bu konularla da ilgilenebilirsiniz:
Kalp Dostu Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Kalp Krizi Belirtileri Nedenleri