Zinde Yaşam Platformunuz
Fazla Kilonun Sebep Olduğu Hastalıklar
Enerji dengesizlikleri, bazı genetik veya hormonel durumlar ve bazı ilaçların aşırı kilo veya şişmanlığa neden olduğu bilinmekte.
Aşırı kilo ve şişmanlık, tüm dünyada giderek yaygınlaşan bir durum. Vücuttaki yağ hücrelerinin büyüklüğü ve miktarındaki artıştan kaynaklanır. Doktorlar, fazla kilo ve şişmanlığı taramak ve teşhis etmek için beden kitle indeksi (BKİ) ve bel çevresini ölçer.
Obezite, metabolik sendrom, yüksek tansiyon, ateroskleroz, kalp hastalığı, diyabet, yüksek kan kolesterolü, kanserler ve uyku bozuklukları gibi komplikasyonlara neden olabilen ciddi bir tıbbi durumdur. Tedavi, durumunuzun nedeni, ciddiyeti ve komplikasyonların olup olmadığına bağlıdır.
Tedaviler arasında kalp dostu beslenme ve artmış fiziksel aktivite gibi yaşam tarzı değişiklikleri ve gerekli kuruluşlarca onaylanan kilo verme ilaçları sayılabilir. Bazı insanlar için cerrahi tedavi bir seçenek olabilir.
Fazla Kilonun Sebep Olduğu Hastalıklar
Obezite, aşağıdaki komplikasyonlara neden olabilir:
Metabolik Sendrom
Tip 2 Diyabet (Şeker Hastalığı)
Kandaki yüksek kolesterol ve yüksek trigliserit seviyeleri
Kan ve Kalp Damar Hastalıkları yüksek tansiyon, ateroskleroz, kalp krizi ve inme/ felç gibi
Solunum Sorunları Obstrüktif uyku apnesi, astım ve obezite hipoventilasyon sendromu gibi
Sırt Ağrısı
Alkole Bağlı Olmayan Yağlı Karaciğer Hastalığı
Osteoartrit, etkilenen eklem içindeki veya çevresindeki kıkırdak ve kemiğe zarar veren kronik bir iltihaptır. Hafif veya şiddetli ağrıya neden olabilir ve genellikle obez kişilerdeki ağırlık taşıyan eklemleri etkiler. Uzun süre obez olan hastalarda diz protezi ameliyatının önemli bir nedenidir.
İdrar kaçırma, istemeden idrar kaçağı. Kronik obezite, pelvik kasları zayıflatabilir ve mesane kontrolünü korumayı zorlaştırabilir. Her iki cinsiyette de görülebilmesine rağmen, genellikle yaşlandıkça kadınları etkiler.
Safra kesesi hastalığı
Duygusal Sağlık Sorunları Düşük özgüven veya depresyon gibi. Bu yaygın olarak çocuklarda ortaya çıkabilir.
Kanserler Yemek borusu, pankreas, kolon, rektum, böbrek, endometriyum, yumurtalıklar, safra kesesi, meme veya karaciğer.
İnflamasyonun, bazı obezite ile ilgili komplikasyonların başlamasında rol oynadığının düşünüldüğünü biliyor muydunuz?
Araştırmacılar artık aşırı kilolu ve obez hastaların karnında derinlerde yer alan viseral yağ hakkında daha fazla şey biliyorlar. Viseral yağ, enflamasyonu teşvik eden faktörleri serbest bırakır.
Kronik obezite ilişkili inflamasyonun, insülin direnci ve diyabete, karaciğerde değişikliklere veya alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığına ve kanserlere yol açtığı düşünülmektedir. Bazı obez hastalarda iltihabı neyin tetiklediğini anlamak ve yeni tedaviler bulmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Fazla Kilo ve Obezite Tanı/ Teşhisi
Doktorunuz, tıbbi geçmişinize, yüksek beden kitle endeksine (BKİ) ve muhtemelen yüksek bel çevresine sahip olduğunuzu doğrulayan fiziksel muayenelere ve diğer tıbbi durumları ekarte etmek için yapılan testlere dayanarak fazla kilo ve obezite tanısı koyabilir.
Yüksek Beden Kitle İndeksini (BKİ) Doğrulama
Fazla kilo ve şişmanlığı teşhis etmek için doktorlar BKI'yi çocuk veya yetişkin olmanıza bağlı olarak yapılan hesaplamaları kullanarak ölçer.
Çocuklar: Sağlıklı bir kilo genellikle çocuğunuzun BKİ'si aynı yaş ve cinsiyetteki çocuklar için büyüme çizelgelerine dayanarak yüzde 5 ile 85 arasındadır. Çocuğunuzun BKİ'sini belirlemek için, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ni (CDC)
Çocuk ve Gençler için BKI Yüzde Hesaplayıcıyı
kullanın
.
Yetişkinler: Yetişkinler için sağlıklı bir vücut ağırlığı genellikle BKI'nizin 18,5 ila 25'in arasında olduğu zamandır. BKI'nizi bulmak için, Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü'nün
BKI hesaplayıcısını kullanın
. BKI'niz sağlıklı olsa bile, karnınızda komplikasyonlara yol açabilecek yağ miktarının arttığını öneren geniş bir bel çevreniz varsa, obez olarak teşhis edilmek mümkündür.
Beden kitle indeksi (BKİ), sizin veya çocuğunuzun kilolu, sağlıklı veya kilolu olup olmadığını belirlemek için kullanılır. BMI yüzde 5'in altında ise çocuklar kilolu, BMI yüzde 5 ile 85 arasında olan sağlıklı kilolu, BMI yüzde 95 ile yüzde 85 arasında olan kilolu ve BMI yüzde 95 ve üzerindeki çocuklar obezdir.
BKI 18.5'in altında ise yetişkinler düşük kilolu, BKI 18.5 ila 24.9 ise sağlıklı kilolu, BMI 25 ila 29.9 ise kilolu ve BKI 30 veya üzeri ise obezdir.
* Çocuğunuzun BKİ yüzdesi, çocuğunuz ile aynı yaş ve cinsiyetteki çocuklar için büyüme çizelgeleriyle karşılaştırılarak hesaplanır.
Tıbbi Geçmiş ve Fazla Kilolar
Doktorunuz, yemek yeme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarınızı, aile geçmişinizi soracak ve başka risk faktörleriniz olup olmadığını görecektir. Doktorunuz, başka herhangi bir belirti veya semptomunuz olup olmadığını sorabilir.
Bu bilgiler, fazla kilolu veya obez olmanıza neden olabilecek başka koşullarınız olup olmadığını veya fazla kilolu veya obez olmaktan kaynaklanan komplikasyonların olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.
Fazla Kilolarda Muayene
Fizik muayeneniz sırasında doktorunuz BKİ'nizi hesaplamak için kilonuzu ve boyunuzu ölçecektir. Doktorunuz ayrıca karnınızdaki sağlıksız yağ miktarını tahmin etmek için bel çevresini de ölçebilir. Yetişkinlerde, hamile olmayan kadınlar için 89 cm veya erkekler için 102 cm olan bir bel çevresi şişmanlığın teşhis edilmesine ve gelecekteki komplikasyonların riskinin değerlendirilmesine yardımcı olabilir.
Güney Asya veya Orta ve Güney Amerika kökenli kişilerde ise, obezitenin teşhis etmek için daha küçük bel çevresi değerleri kullanılabilir. Bu kökenden gelen insanlar genellikle, karınlarında sağlıksız miktarda yağ olmasına ve şişmanlık tanısı almasına rağmen, büyük bir bel çevresi belirtileri göstermezler.
Fazla Kilolar İçin Yapılan Testler
Fazla kilo veya obeziteye neden olabilecek diğer bazı durumları değerlendirmek için doktorunuz aşağıdaki testleri yaptırmanızı isteyebilir.
Kan testleri Fazla kilo veya obezite ile ilişkili olabilecek hipotiroidin teşhisi için tiroid kan testleri istenebilir. Kortizol ve adrenokortikotropik estost (ACTH) testleri ise Cushing Sendromunuz olup olmadığını belirlemek için yapılır. Aynı şekilde, toplam estosterone ve dehidroepiandrosteron sülfat (DHEAS) testleri polikistik over sendromunun (PKOS) ekarte edilmesine yardımcı olabilir.
Pelvik ultrason, yumurtalıkları incelemek ve kistleri tespit etmek için kullanılır. Bu Polikistik Over Sendromunu ekarte edebilir.
Bu konularla da ilgilenebilirsiniz: